Kameler

oktober 7, 2015 — 1 kommentar

Idag pratade vi med en vän om hennes framtida äktenskap med den man hon älskar. Hennes familj ska troligen kräva fem kameler av hennes blivande make, vilket gör att mannen inför bröllopet kommer behöva samla pengar från hela sin stora släkt. Fem kameler, det blir ungefär 5.000 dollar! Det är inga småpengar vi talar om…

Det här med äktenskap och dess budgivning har vi kanske anledning att återkomma till en annan gång. För det är upprörande! Men idag stannar mina tankar istället vid detta granna djur. Kamelen.

Jag förundras över att kamelerna kan vara en så stor del av vår och andras vardag, trots att vi bor mitt i Addis och inte ser skymten av dem här. Det är ett speciellt djur, djupt infogat i kulturen.

Enligt islam finns det som bekant 99 olika namn för Allah. Våra vänner brukar säga att anledningen till att kameler alltid ler är därför att de känner till Allahs 100:e namn, ett namn som ingen annan hört. Detta djur bär således på en vishet likt ingen annan.

De används som transportmedel vid långväga resor och de har en unik anpassningsförmåga som gör det möjligt för dem att leva i hårda klimat.

Deras bajs är så torrt att du omedelbart kan använda det som bränsle. En bra grej om du befinner dig mitt i öknen, utan ved.

De ger oss god mat – när det är fest äter vi ofta kamelkött!

Nomader kan överleva på dess mjölk under långa resor och man ger den näringsrika mjölken till undernärda barn. Det sägs att man även kan dricka djurets urin (jag har dock aldrig testat). Urinet används också som medicin och som shampo. Kamelkiss är vid torka tjockt som sirap, eftersom de bibehåller vattnet.

Och pucklarna, glöm inte pucklarna! De innehåller inte alls vatten som många tycks tro, utan där gömmer sig uppemot 40 kg (om det är en fullvuxen och frisk kamel) nyttigt fett. När jag var förkyld kom våra vänner till oss med just en bit kamelpuckel, då detta är det allra bästa att äta för att förbättra immunförsvaret. Och frisk blev jag ju! Så glöm inte pucklarna!

Kameler har rykte om sig att de spottar, men det skulle självklart vara ett slöseri med vatten! De är smart djur, så de skulle aldrig spotta på dig. Vad de egentligen gör är att de kräks.
Dessutom ska du passa dig för deras sparkar, de kan sparka åt alla fyra väderstreck med alla fyra ben!

Fantastiska djur!

På det språk som vi lär oss finns det minst 47 olika ord för svenskans kamel/dromedar.
Utöver dessa 47 ord finns det ju andra termer som beskriver djurets olika kroppsdelar, olika sjukdomar kopplade till dem, verktyg man använder i arbetet med kameler, maträtter, saker som kameler gör, saker som du kan göra med en kamel och så vidare i all evighet.

Jag brukar visserligen hålla mig till ett enda ord (geel), men om någon skulle vara mer språkfanatisk än vad jag är så kan ni hålla till godo med denna lilla lista:

aaran “en ung kamel som inte längre diar”
abeer or ameer “en hona som ännu inte avlats”
afkuxuuble “kamelfoster som är dödfödd”
awr “packkamel, hane”
awradhale “en kamel som endast alstrat hanar”
baarfuran “en hona som inte använts som packkamel”
baarqab “kamel som avlas”
baatir “en äldre hona som aldrig fått ungar”
baloolley “en hona som inte har ungar, men som ändå endast ger mjölk ibland”
buub “en ung obruten hane”
caddaysimo “en opackad packkamel”
caggabbaruur “ung kamel”
cashatab “en hona som slutat ge mjölk”
cayuun
daandheer “starkaste kamelen i flocken”
duq “gamal hona”
dhaan “kamel packad med vatten”
dhoocil “tjur”
farruud or qarruud “äldre hane”
garruud “äldre hane”
geel “kamel”
gool “fet kamel”
guubis or guumis “förstfödd hane”
gulaal “en hane som inte kan ha betsel i sin mun”
guran “kamelhjord som inte längre ger mjölk, hålls långt bort från byarna”
gurgurshaa “en ung packkamel som kan anfötros värdefull packning”
hal “hona”
hayin “en tam packkamel”
irmaan “mjölkkamel”
kareeb “en mamma som halls isär från sina ungar”
koron ”kastrerad kamel”
labakurusle “tvåpucklad kamel
luqmalliigle “ung kamel”
mandhoorey “flockens bästa kamel”
nirig “föl”
rati “hane”
qaalin “ung kamel”
qaan “ung kamel”
qawaar “äldre hona”
qoorqab “okastrerad hane”
qurbac “ung hane”
rakuub “inriden kamel
ramag or ramad “en hona som just fött”
sidig “en av två honor som diar samma föl”
tulud “en kamel som ägs av en familj som endast äger denna kamel”
xagjir “en mjölproducerande kamel som delvis mjölkas och delvis dias”

Många av termerna som används för olika varianter av kameler, kan även beskriva en människa. Ett respektabelt ord för en äldre man är farruud, det är samma ord som för en äldre kamel. En person som stammar eller talar väldigt osammanhängande kan man kalla för en gulaal, samma term som används för en kamel som inte har betsel.
Och Andreas, han är min alldeles egna dhoocil.

När jag skriver om kameler så kan jag inte låta bli att få de kameler på min näthinna som jag såg när jag reste i östra delarna om landet. De flesta kameler där hade väldigt små pucklar. Det var mest en skinnbit som hänger och slänger längst ryggen på djuret. På somliga kameler kunde jag knappt urskilja pucklarna överhuvudtaget. Det är en av de mest tragiska synerna jag sett, då vi ju kan dra slutsatsen att bakom varje mager kamel finns det en hungrig familj. Det råder torka i delar av Afrikas horn och alla, djur som människor, drabbas. Tack och lov kommer pucklarna snabbt tillbaks om kamelen får rätt mat igen. Och kameler med pucklar innebär hälsosammare människor.

Så låt om oss be, inte främst för de vackra kamelerna och dess fettfyllda pucklar.
Men för dess ägare!

Trackbacks och Pingbacks:

  1. Djur « aammin - maj 9, 2016

    […] tittade dumt på oss och skakade på huvudena. Löjliga Ferenjis med så konstiga frågor! Här kan ni läsa ett tidigare inlägg om kamelernas plats i denna […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s