Mallesh, bukra inshallah.

oktober 11, 2015 — Lämna en kommentar

Igår åkte jag till posten tillsammans med sexåringen för att hämta ut en födelsedagspresent som varit på vift. Han var självklart grymt exalterad när han sprang runt hörnet mot luckan där man brukar hämta de stora paketen. Men kassan var obemannad.
På fönstret hängde det en stor lapp som förklarade att de stänger kl 14.00 och en kvinna tittade ut genom luckan och förtydligade just detta: ”Vi stänger kl 14.00 på lördagar”.
”Det är ju jätte bra” svarade jag. ”För klockan är ju bara 13.45.”
”Jasså?” svarade kvinnan glatt och gick vidare.

Samma dag var Andreas iväg till ett annat kontor. Han har åkt runt stan ett flertal gånger för att få ordning på de dokument som behövts för att låta en ny student som EFS sponsrar börja på seminariet där de ska studera. Sådant går sällan smidigt, inte minst om den berörda personen är från grannlandet i öst.
Denna gång var Andreas dock säker på att han hade alla papper i ordning och det var bara en sista stämpel som behövdes. När han till sist kom fram till den som skulle stämpla pappret, så utbrast dock befälet att ytterligare ett dokument behövdes: studenten måste verifiera att han verkligen åkt från sitt hemland och hit till Etiopien den där gången för sisådär 20 år sedan. Andreas svarade att det ju är omöjligt att bestyrka, då mannen i fråga självklart inte sparat sina eventuella bussbiljetter under alla dessa år. Dessutom gick han till fots största biten av resan. Hur verifierar man det? ”Du kommer inte kunna bekräfta det. Men det är ditt problem” svarade mannen på andra sidan skrivbordet och vinkade fram näste man på tur.

Jag minns så väl när vi kom till Sudan och många skrattande sa att det bara är tre ord vi behöver lära oss; ”Mallesh, bukra inshallah” (Tyvärr, men imorgon om gud vill). Man inser ganska snabbt att detta gäller på fler ställen än i Sudan. Och kanske, om Gud vill, så får vi både paket och nödvändiga dokument imorgon.

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s