Barn ensamma i främmande land

oktober 20, 2015 — 1 kommentar

Vårt arbete är väldigt varierande! Och vår vardag är ofta full av överraskningar. Fina sådana, men också endel överraskningar av mindre vacker karraktär.

Något som regelbundet uppstår är behov från flyktingar som kommit till Sverige, men som har delar av sin familj kvar här i Etiopien. Ofta är en förälder död och den andra har längst farliga vägar och hotande hav tagit sig till Europa, medan barnen är fast här i Addis i väntan på att få anhörigvisum till Sverige så att de ofarligt kan flyga över kontinenterna. Flertalet gånger har vi således blivit kontaktade av olika föräldrar som av förklarliga anledningar varit mycket orolig för de barn de tvingats lämna kvar här.

I september hade vi t.ex. två killar boende hemma hos oss i tio dagar så vi kunde hjälpa dem med visumansökningar på svenska ambassaden. Eftersom vi känner deras föräldrar som befinner sig i Sverige var detta lite extra roligt. Nu har barnen fått sina visum och väntar på att innan årets slut kunna återförenas med sin familj. Det har varit en lång väntan för dem, men det ser ut som att slutet blir gott!

I söndags blev vi återigen kontaktade av just denna anledning. En präst i Sverige ringde oss, då hon i sin tur sökts upp av en kvinna som letade efter hjälp för sina barns skull. Mamman hade lämnat barnen här i Addis då hon själv tog sig till Sverige för att försöker skaffa visum även till dem. Barnen har bott tillsammans med en annan kvinna som mamman känner, men den kvinnan flyttar denna vecka och var därför på väg att lämna de tre barnen. De skulle hamna på gatan, utan någon som såg efter dem.
Mamman bad oss att hitta ett annat boende för dem fram tills de fått sina tillstånd att åka till henne i Sverige. Hon kan själva inte lämna Sverige och komma hit för att hjälpa sina barn, då hennes visumprocess i så fall avbryts.

En mycket vanlig, men hjärtskärande situation! Jag kan inte ens föreställa mig oron att som förälder tvingas lämna sina barn till okända människor i ett främmande land (de kommer ju inte själva från Etiopien, utan har bara mellanlandat här då det finns en svensk ambassad här i staden). Ofta tar processen ett par år och den tiden måste upplevas som en evighet för alla inblandade!

Vi träffade barnen igår och de kommer från och med nu bo hos sin koranenlärare som lovat att se efter dem, mot en betalning. Vi vågar inte lova att detta alternativ är det mest ultimata för dem, men vi har lovat att hälsa på dem regelbundet för att se så att de mår bra. Och vi hoppas att även denna familj ska kunna återförenas inom en inte allt för avlägsen framtid.

Även om detta inte är vår främsta uppgift här i landet, så är det väldigt fint att ibland kunna finnas med i denna svåra process. Behoven är oändliga!

September -14 111
(Flickan på bilden är inte ett av barnen från texten)

Trackbacks och Pingbacks:

  1. Ensamkommande mammor « aammin - mars 10, 2017

    […] Här i Addis befinner sig många av dessa kvarlämnade barn. Många av dem är inte etiopier, men har tagits hit från grannlandet i väntan på något bättre. De bor i en okänd kultur. Flyttar runt mellan människor som mot betalning kan tänka sig att ta hand om dem ett par månader. Får troligen inte gå i skola. Barnen har det ofta inte så lätt och föräldrarna där borta i väst bär naturligtvis på en enorm smärta! […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s