Fåglar

januari 5, 2016 — 2 kommentarer

Många människor uppfattar Etiopen som en uttorkad öken befolkad av svältande människor, med en avsaknad av grönska och djur. Men då har de inte varit här!
Landet består ju i själva verket till stor del av bördiga berg med ett överflöd av skogar och sjöar. Det finns naturligtvis också torra områden (just nu råder det ju en stor kris i norra och östra Etiopien, p.g.a. torkan där), men den stora mångfalden i naturen har bl.a resulterat i en otrolig fågelrikedom med över 900 arter!

Många säger att Etiopien är Afrikas främsta destination för fågelskådare och även om jag egentligen inte vet någonting om dessa små varelser, så vill jag gärna hålla med. Det kryllar av fåglar på sina ställen; både stora och fula sådana och små, förunderligt vackra. Även från vår egen veranda kan vi se en stor mängd olika sorter; allt från rovfåglar till små papegojor och det är fantastiskt att sitta där och lyssna till de olika arternas sång.

Dessa kärleksfåglar (lovebirds) är min egen lilla favorit. Det verkar som att de passerar Addis (eller åtminstone vår trädgård) två gånger per år och då är den gigantiska kaktusen vid vår veranda ett populärt viloställe.

black-winged_lovebird_50

Sedan har vi dessa red cheeked cordon blue-fåglarna som också kikar förbi vårt område tillsammans med sina flockar med jämna mellanrum. Dessa måste vara något av det sötaste som finns, inte minst de rosiga små kinderna!

5g, Red Cheeked Cordon-blue

Och så en lite fulare variant: Marabou storken som trots sitt utseende vare sig är gammal eller sjuk. Dessa finns det gott om runt Ziwaysjön och de kan bli över 150 cm höga, väga 9 kg och sägs kunna ha nästintill 4 meter mellan sina vingspetsar. Det är således världens största flygande fågel. Och må hända är det även världens äckligaste? Att få mata dessa giganter med fisk är ett äventyr! Att bli nedbajsad av en är mindre roligt.

Januari -15 037

En gång när vi hade slaktat en get och jag bar köttet genom trädgården till elden, så kom det en stor örn och snodde maten direkt ur min hand! Det var en upplevelse!

4b, Golden Eagle

Denna lilla filur hittade jag mitt i ”öknen” utanför DireDawa.

Juni, 2015 DireDawa Frida 086

Olika vävare finns det gott om och de bygger de häftigaste små afrikanska hyddorna, som dinglar i trädkronorna.

5j, Little Weaver

Så fort vi lämnade matbordet vid sjön Langano så flockades dessa runt vår tallrik. Färgglada och vackra, men lite väl ettriga.

Dec. 2015 001

Och så finns det ju som sagt många fler varianter! Håll till godo! Flertalet foton är tagna av mina entusiastiska föräldrar, de som börjat smitta mig med sitt fågelintresse! Tack för det, Rolf och Irene!

5e, Blue-breasted Bee-eater

4g, Grey Eagle-Owl

4f, Hooded Vulture

2b, White-faced Whistling Duck

1i, Sacred Ibis

Dec. 2015 391

4a, African Fish-Eagle

4e, Black Crowned Crane

3b, Black-winged Stilt

3a, African Jacana

1e, Greater Flamingo

2b, White-faced Whistling Duck

1a, Great White Pelican

2a, Knob-billed Duck

5f, Northern Carmine Bee-eater

1f, Little Egret

4c, Long-crested Eagle

Visst är de otroligt vackra! Etiopien levererar!

Trackbacks och Pingbacks:

  1. Djur « aammin - maj 9, 2016

    […] ändå så häftigt att långsamt få lära känna djurlivet här i Etiopien. Det är fascinerande! Fåglarna. Insekterna. Flodhästarna. […]

    Gilla

  2. Det är inte sommar och vinter « aammin - oktober 3, 2016

    […] blomma runt Andreas födelsedag och jag firar min födelsedag med den vackra gula Meskelblomman. Fåglarna följer sin Etiopiska årscykel och växterna […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s