Dofter och ljud

april 27, 2016 — Lämna en kommentar

Jag sitter här på kontoret omgiven av ett myller av ljud och dofter som väller in genom springan under dörren. De ortodoxa och muslimska böneutropen blir ikväll överröstade av en högljudd pente-pastor som med stor iver skriker ut sin långa predikan i mullrande högtalare. Den aggressiva tonen har fått våra gäster att fundera på vad han egentligen säger, men församlingen verkar uppskatta samlingen.

Trots alla olika böner och högljudda förkunnelser så finns det ytterligare ljud som tränger sig in till mig. En groda kväker högljutt från vattenansamlingarna på vår baksida och den svaras direkt av hundratals (?) andra grodors ivriga sång. De bildar en fantastisk, högljudd kör som ackompanjeras av de lite mer lågmälda syrsornas spelande och några fåglars kvitter. Jag har faktiskt aldrig förr hört en sådan påträngande orkester på vår baksida! Samtidigt skäller vakthundarna och åskan mullrar.

Och dofterna! Det doftar blött gräs och rostat kaffe. Från floden bakom vårt hus letar sig även lukter av dynga och kompost fram. Sopstationen i vår stadsdel har haft problem de senaste månaderna, så de flesta människor slänger ut hushållsavfallen på bakgården i väntan på att elda upp dem. Eller så slängar man skräpet i vattnet, vars odör vi känner allt för väl. Och av någon anledning (fråga mig inte varför) så förstärks lukten väldigt runt klockan åtta på kvällen.

September -15 012

Dessa dofter och ljud är något som många av våra svenska besökare uppmärksammar när de kommer hit. Det kan de första dagarna vara omvälvande, men blir ju något man ganska snart vänjer sig vid när man bor här. Jag gillar dock att ibland stanna upp och mer medvetet ta in alla intryck.

Ibland leker jag en lek med barnen där vi alla ska blunda och vara stilla. Sedan sitter vi tysta i tre minuter och suger in alla intryck och därefter räknar vi upp allt vi hört och känt lukten av. Listan blir lång ikväll! Predikanter, böneutrop, djur, insekter, bilar, människor som pratar, en bebis som gråter och ett dussin olika dofter och massor andra sinnesintryck. Släpper en in allt så blir känslan nästintill hisnande!

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s