Djur

maj 9, 2016 — 1 kommentar

När jag var ett barn sprang jag och bästisen Åsa ofta runt med varsin blomspruta när det regnat och sprutade på alla de daggmaskar som krupit upp på vägarna och nu höll på att torka ihjäl. Kom det en bil så stoppade vi den och bad den vänta tills vi lagt tillbaks maskarna i jorden. Vi var nitiska! Och tillsammans med min kusin gick jag till storbonden och skällde ut honom, då vi tyckte att hans höns hade för små burar. Vi försökte stoppa fiske i sjön där jag bodde, jag vägrade äta kött och de flesta hundar i Jakobsberg hade jag och vännerna lärt känna. Jag är uppvuxen med katter, sköldpaddor, vandrande pinnar, hundar, marsvin, möss, kaniner, fåglar, hamstrar och många andra djur i huset.

Och även om mycket av den iver jag tidigare kände för djur sakta svalnat och fått en sekundär plats i livet (jag räddar t.ex. inte daggmaskar längre), så är det ändå så häftigt att långsamt få lära känna djurlivet här i Etiopien. Det är fascinerande! Fåglarna. Insekterna. Flodhästarna. Sköldpaddorna.

Och nu på resan österut fick vi bekanta oss med ytterligare några arter.

Inte minst med hyenor! I Harar finns det en legend om att människor under svältperioder brukade lägga ut köttbitar utanför staden, som ett offer till hyenorna. Då skulle de utsvultna hyenorna som närmade sig Harar blidkas och lämna människornas boskap i fred. Detta utvecklades senare och har nu blivit en välkänd kvällsritual, då en ”hyenaman” matar rovdjuren. Detta gick vi ut för att titta på och med bultande hjärtan såg vi mannen komma gående med sin korg och ett helt gäng vilda hyenor efter sig. Han nämnde dem vid namn och en efter en kom de fram och åt ur hans hand. Och sedan ur våra händer! Det hela är ju fruktansvärt galet då dessa bestar har de starkast käkar av alla djurarter, näst efter krokodilen. Men det gick inte att låta bli att dras in i äventyret, när vi var där på plats.

April, JigJiga 082

Och så såg vi naturligtvis hundratals kameler, vilka troligen skulle hamna på min topp-tre lista över ”bästa djur”. När vi besökte en stor kamelmarknad så frågade vi om barnen möjligtvis kunde få rida, men människorna tittade dumt på oss och skakade på huvudena. Löjliga Ferenjis med så konstiga frågor! Här kan ni läsa ett tidigare inlägg om kamelernas plats i denna kultur.

April, JigJiga 091

Kamelmarknaden är en tumultartad plats. Massor av människor är där för att inspektera djuren eller så står de i grupper och delar det senaste skvallret. Några har rest i flera dagar för att sälja sina varor. En kamel kan kosta allt från 400 till drygt 1000 dollar beroende på ålder, styrka, och naturligtvis köparens förmåga att pruta. Alla kameler har markerats med ägarens särskilda tecken för att undvika eventuella konflikter om äganderätt.

För att vara säker på att förhandlingarna om priset inte påverkar någon annans affärer, har en invecklad teknik utvecklats som sker genom teckenspråk. De två affärsmännen sätta en sjal över sina sammankopplade händer, och buden kommuniceras genom beröring. Förhandlingarna varar vanligtvis från fem till tio minuter, men kan ta upp till en halvtimme. Systemet kan verka komplicerat vid första anblicken, men logiken är enkel och lätt att lära sig. Varje finger har ett nummer, så alla nummer från 1 till 9 finns alltså representerade. En, till exempel, skulle beskrivas genom att ta tag i pekfingret vid spetsen. I fall där större siffror behövs så kan en nolla kan läggas till genom att gripa tag i en större del av fingret. Ett finger kan därför beskriva en, 10, 100, 1000. Men eftersom båda parter oftast vet den allmänna prisnivån för en get eller en kamel behövs nollan sällan användas.

Om du någonsin varit på kamelmarknaden utanför Kairo, så skulle du ganska snart märka en stor skillnad mot marknaderna här. I Egypten förföljdes du troligen av ett stort gäng som ville sälja allehanda saker till dig eller som på andra sätt ville dra fördel av din närvaro, här blir du endast erbjuden långa blickar av förvåning. Här finns inga turister som man har vanan att försöka lura och snart dras fokuset från djuren till de uppseendeväckande vitingarna. För oss innebar det att vi ganska snart inte kunde se kamelerna, p.g.a. en stor grupp av människor som ställde sig framför oss – för att beskåda våra barn.

 

April, JigJiga 087

April, JigJiga 108

April, JigJiga 116

På vägen hem föll för frestelsen och köpte två dunkar kamelmjölk genom bilfönstret. En daglig delikatess för många av våra vänner.

April, JigJiga 049

Babianer såklart!

April, JigJiga 051

Och vid resans slut fick vi även tillfälle att hälsade på krokodiler, de låg och jäste vid Awashflodens vattenfall endast ett 20tal meter framför fötterna på oss.

April, JigJiga 043

Så då vet ni att om ni vill uppleva nya, spännande djur så finns det ett par stycken även här!

 

Trackbacks och Pingbacks:

  1. Vår trädgård « aammin - maj 1, 2017

    […] finns så otroligt mycket vackra växter, djur och fåglar här i Etiopien. Ibland lite väl dolda bakom betonghusen och avgasmolnen i Addis, men […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s