Att lösa det själva, med gemensam kraft.

maj 15, 2016 — 1 kommentar

Ett mål med vårt arbete här är att människor ska bli mindre beroende av folk som oss. Eller snarare mindre beroende av våra västerländska organisationer och ”hjälpverksamheter”, för att istället kunna hitta resurser inom sig själva. (Sedan kommer vi TACK OCH LOV aldrig bli oberoende av varandra, som medmänniskor oavsett nationaliteter och ursprung!)

Saken ställs till sin spets när ett akut behov uppstår. Och detta skedde nu i helgen.

I fredags besökte vi en vän på sjukhuset där han vistades med sin sjuka dotter som i all hast tvingades opereras. Detta är en relativt fattig familj som vi regelbundet kommit med matpaket till, då de inte haft pengar ens för det dagliga livet. Nu har det äntligen kunnat ordnas med arbete till mannen och situationen håller sakta på att ändras till det bättre.

Men nu behövde alltså flickan opereras och räkningen skulle landa på 27,000 birr, vilket familjen inte kunde hosta upp från sin egen ficka. Hans vänner samlades därför och diskuterade situationen. Någon sa att de alla måste vända sig till de internationella organisationer som de har kontakt med, för att be om ekonomisk hjälp utifrån. Det är så det ofta går till. Då reste sig dock en ung man upp och sa att ”vi kan ju istället se om vi inte kan lösa det själva, med gemensam kraft. Jag ger 1000 birr”. En annan höll med och sa att han kan ge 500 birr. Ytterligare någon tog stafettpinnen och sa att ”jag ger 500 birr och Muhammed som inte är här borde kunna ge 1000 birr”.  Andreas fyllde i med en summa från oss och ytterligare några gav olika gåvor som löften. Man lovade pengar från sig själv och man lovade från andra vänner. Någon tyckte att en person gav för lite och en diskussion uppstod tills man kunde enas om vad som var lagom. När man till sist var färdig räknade man ihop de olika summorna och såg att det sammanlagt blev exakt 27.000 birr! Så imorgon kan en stolt grupp åka till sjukhuset och överräcka denna fantastiska summa!

Detta är vackert!

April, JigJiga 079

Annonser

One response to Att lösa det själva, med gemensam kraft.

  1. 
    Karin Sundström maj 16, 2016 kl. 08:59

    Så fint och hoppfullt och härligt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s