Skippa suddgummit

maj 23, 2016 — 1 kommentar

Jag uppskattar religionsdialoger! Inte i den form de ofta tar sig uttryck i Sverige, då olikheterna ska suddas ut och man vill visa någon sorts respekt genom att nickande säga ”ja, jo. Det är ju nästa samma…”. Detta blir tråkigt och dessutom oärligt – för sanningen är ju naturligtvis att denna värld rymmer människor med helt olika världsbilder och trosuppfattningar.  Vi är olika och det är något fint att våga peta i dessa olikheter! Att skippa suddgummit och våga vara ärliga, hjärta mot hjärta. Faktum är att jag, så vitt jag vet, aldrig någonsin mött någon som i sådana här nära samtal upplevt sig trampad på eller förminskade, vilket ju ofta är det vi är så rädda för. Snarare har jag träffat många från andra trosriktningar som tycker att vi svenskar ofta är obekväma i vår otydlighet.

rolfochirene 222

Ett av mina vackraste minnen är ett besök jag gjorde i en moské i Sudan. Jag blev inbjuden till kvinnoavdelningen och fick sitta där på golvet, omringad av kvinnor i vackra slöjor och berätta om min tro. De hade en mängd frågor och jag fick på ett väldigt ärligt sätt visa på skillnaden mellan våra olika Gudar. Vissa saker var de väldigt förvånade över och någon gång skakade de chockade på sina huvuden. Sedan hade jag frågor till dem och de berättade öppet och ivrigt om sin uppfattning. Samtalen slutade med att vi gick upp och bad bredvid varandra. De vända till Mecka och jag bad öppet och tydligt i Jesu namn.

Jag älskar att få inträde till mina medmänniskors tankevärldar och att likaså få dela med mig av mina skatter. Det går att mötas över gränserna, utan att behöva göra avkall på sin egen tro! Och jag tror att vi många gånger även kan be för och bredvid människor från andra religioner – utan att för den skull behöva säga att vi har samma troslära eller samma Gud.

Anledningen till att jag tänker på detta idag är ett fint möte jag just fick med en ny bekantskap. En kvinna med en helt annan bakgrund än mig, en helt annan tro och en helt annan vardag lärde mig om vad fastan betyder för henne. Jag gick ifrån detta samtal så mycket rikare! Tack Ayan för att du ville dela ditt liv med mig!

Ett svar till Skippa suddgummit

  1. 

    Klokt och viktigt. Blir absolut bättre om vi får uttrycka vår tro på riktigt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s