Tillbaks där vi började

augusti 29, 2016 — 1 kommentar

Ja, vi är nu tillbaks där vi började för två år sedan. Alltså i skolbänken bland kossor, verktyg, apelsiner, verb och oförståelig grammatik.

IMAG0448

När vi flyttade hit valde vi att studera ett annat av Etiopiens nästintill 90 olika språk, men sedan en dryg vecka har vi även försökt ta itu med Amarinjan. Amarinja är visserligen inte det största språket här i landet, men det är det officiella statsspråket som används inom alla statliga myndigheter och som de flesta här i Addis pratar. Så det är hög tid för oss att försöka lyfta lite på locket till denna nya värld. De kommande veckorna hittar ni oss därför åter på språkskolan under förmiddagarna.

Det känns roligt! Men framförallt känns det bra att snart kunna vara lite artigare mot människorna jag möter på gatan och kanske kunna svara tiggarpojken med något mer än ett leende. Men det är svårt! I mitt stackars lilla huvud blandas återigen en mängd olika språk och både skratt och gråt ligger nära till hands under lektionerna.

I Etiopien finns det alltså 80+ språk och jag kan förstå att det ibland skapar både konflikter och missförstånd. Men det skapar också många tillfällen till att kasta sig ut i nya och okända vatten – för till varje språk finns det naturligtvis en hel kultur med berättelser, traditioner och maträtter. Och även om jag mer än gärna skulle vilja hoppa över just den lingvistiska delen av det hela, så är det fantastiskt att få gräva lite under ytan i några av dessa etniska grupper. Och även om mitt hjärta slår lite snabbare för en viss del av detta folk, så inser jag att det  trots allt finns rum för fler.

För den vetgirige finns här en lista över Etiopiens mest använda språk:

Oromo 33,8%

Amharic 29,3%

Somali 6,25%

Tigrinya 5,86%

Sidamo 4,04%

Welaytta 2,21%

Gurage 2,01%

Afar 1,74%

Hadiyya 1,70%

Gamo 1,45%

Other 13,09%

Från gymnasienivå och uppåt så är det dock endast engelska som gäller inom utbildning, vilket gör att man kommer ganska långt även på det. Tack och lov!

Ett svar till Tillbaks där vi började

  1. 

    Lycka till! (hade vart käckt att skriva det på amarinja men jag har just ingen aning om hur det skulle se ut…)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s