Julafton

december 26, 2016 — 3 kommentarer

Så var julen över för i år. Åtminstone ”vår” jul.

I år firade vi för första gången julafton själva och vi planerade för en mycket svensk och stilla sådan. Och tro´t eller ej, men i denna ofta ganska skrikiga och fartfyllda familj landade ett lugn och en sällsam frid! Vi kunde duka upp både skinka och sill på bordet, barnen fick sina köttbullar och korvar och vi hade ett gediget gottebord som fyllde allas önskningar. Vi fick en fin stund vid krubban och vi dansade ett antal varv runt bananträdet. Sällskapsspel, julklappslek och en tomte kom också på besök.

dsc_0117

dsc_0140

dsc_0186

Vi tittade på sista avsnittet av Selmas saga, som vi de flesta dagar lyckats ladda ner från SVT play. En jättefin julkalender tyckte vi, som engagerat hela familjen. Och sedan såg vi småsömnigt på en förinspelad Kalle Anka.

Mitt i denna svenska bubbla av Kalle Anka och pepparkakor så knackade det dock på dörren, en ung tjej grät intensivt och frågade om hon fick komma in. Vi satt sedan en dryg timme på altanen och pratade om livets svårigheter innan en taxi stannade utanför och flickans släkt snabbt fyllde vårt vardagsrum. Därefter blev det en rejält, högljudd diskussion dem emellan och vi försökte på något sätt medla mellan de olika parterna. ”She is big problem, big problem!” upprepade familjen flera gånger och pekade på tjejen. Stort eller litet problem, familjen får inte behandla henne som de gör!

Familjen (som troligen inte ens märkt att vi var mitt uppe i vårt julfirande) åkte slutligen hem och vi begav oss till kyrkan för en fin kvällsgudstjänst.

image1

Klockan 20.00 (18.00 er tid) lade vi oss allihop på gräset i vår trädgård, förutom lilleman som somnat i bilen på vägen hem. Vi tittade upp mot himlen och försökte skönja stjärnorna mellan molnen. Där låg vi och tänkte på våra familjer och vänner i Sverige, pratade om er och saknade er. Ni betyder så mycket och avståndet blir lite extra tydligt runt dessa högtider!

När ungarna somnat fortsatte jag och Andreas ytterligare ett par timmar, vi löste världsproblem och åt fler skinksmörgåsar. Tills illamåendet slog till…

En väldigt fin julafton,  med sina kontraster!

image13

På juldagen hade vi planerat för ett stort firande, tillsammans med ett gäng vänner. Allt var färdigt… men en obarmhärtig magsjuka slog ner i vårt hus och vi tvingades ställa in hela kalaset. Det kändes för stunden väldigt bittert! Så idag har Andreas åkt runt och delat ut maten till några av dem som skulle komma och barnen som skulle vara med har fått sina julklappar levererade till sina dörrar.  Inte riktigt som vi hade planerat det, men livet går inte att styra.

Vi kommer arbeta ett par dagar nu, i väntan på att min bror och barnens kusin kommer hit nästa vecka. Då blir det en veckas ledigt!

 

3 svar till Julafton

  1. 

    Det ser fantastiskt ut!! Själv firade jag min åttonde afrikajul på zanzibar; karl-bertil, clementiner, pepparkakor och julmusik. Med solbränna efter dagens snorkeltur. Ses snart snart!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s