Rebellkirurgen

mars 13, 2017 — Lämna en kommentar

För en dryg vecka sedan publicerade SVT en ny dokumentär; Rebellkirurgen. Den är omskakande, rolig och absolut sevärd!

Filmen ger en inblick i vardagen hos våra tidigare EFSkollegor Eric och Sennait Erichsen och den får mitt eget Etiopienliv att kännas ganska lugnt…

https://i0.wp.com/hallelujamorsorna.se/wp-content/uploads/2017/03/dr-erichesen-rebellkirurgen-a-1920-jpg.jpg

Det hela blir lite extra roligt nu när vi fått två nya fina medarbetare (Gunnar och Monica Malmström Edmark) som är på väg till samma människor och samma sjukhus i Aira.

På SVTs hemsida kan vi läsa:

”Efter 30 års tjänst i Sverige har kirurgen Erik Erichsen tillsammans med sin fru Sennait flyttat till Etiopien. I landet med 3 läkare på 100 000 invånare (Sverige har 380) är resurserna oerhört begränsade. Erik tvingas operera med det som finns till buds: en billig borrmaskin, slangklämmor, cykelekrar eller fiskelina istället för suturtråd. Men trots de stora utmaningarna så menar Erik och Sennait att allt ändå inte är bättre i hemlandet. Den andliga nöden i Sverige är större än den materiella nöden i Etiopien. Det är mycket vi kan lära oss av den här kulturen.”

Den andliga nöden i Sverige är större än den materiella nöden i Etiopien. Det är mycket vi kan lära oss av den här kulturen.

Dokumentären är skapad av Erik Gandini, samma person som ligger bakom The Swedish theory of love. Denna film kan vi tyvärr inte se här i Etiopien, men jag har fått tummen upp från fleratlet kritiker och är helt säker på att jag kommer kunna rekommendera den när jag väl sett den!

The Swedish theory of love tar upp individualismen som härjar i Sverige och jämför tydligen det med Etiopien! Eric Erichsen får återigen berätta om sina upplevelser och jag ser fram emot att få se vilka konsekvenser filmskaparen  ser i de båda kulturernas sätt att möta livet på.

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s