Timket

januari 19, 2020 — 1 kommentar

Vem skulle kunna motstå det etiopiska Timket-firandet?

Denna glada, färgstarka högtid där de ortodoxa firar Jesu dop och bär ut den heliga förbundsarken på gatorna. De rullar ut mattor, sopar, strör gräs, sjunger, dansar och jublar runt arken och prästerna. Addis Abeba bubblar av liv och förväntan. Milliontals människor har väntat på dessa dagar.

Här står vi på gatan precis utanför vårt hus och väntar. Och väntar. Staden är sedan ett par dagar dekorerad och människor är redo för ett långt och intensivt dygn.

Och så kommer de!

Varenda hörn av Addis fylls av vitklädda människor som i olika konstellationer vandrar till öppna fält där de tillsammans med arken spenderar den kommande natten. Tusen och åter tusen människor vakar och ber.

Och vid soluppgången imorgonbitti utförs dopcermonier och människor får ta emot det heliga vattnets välsignelse, innan arken åter bärs tillbaks längst gatorna och in i kyrkorna. Inne i det heligaste får arken sedan stanna tills nästa års Timket, undangömda för oss vanliga människor.

Tänk att vi får finnas med här. Tillåts blicka in i alla dessa olika trosuppfattningar och kulturer! Får skymta lite guldkorn här och var. Får brottas med vår egen tro. Och omfamna olikheter.

Se filmerna nedan, med ljudet påslaget. Ett litet smakprov från Addis gator.

Ett svar till Timket

 1. 
  Staffan Grenstedt januari 19, 2020 kl. 20:18

  Roligt att få se på nytt!
  Tack Frida!
  Staffan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s