Vad Afrika lärt oss

januari 26, 2020 — 2 kommentarer

Vi får ibland frågor om vad vi lärt oss av våra år utomlands, vilket naturligtivs kan vara svårt att ringa in. Jag har ju ingen aning om vem jag vore utan dessa snart tio år i Afrika. Men NÅGOT borde vi väl ha lärt oss mellan alla brottningskamper, äventyr och vardagsbestyr?

Efter en snabb funderare kommer här några spontana svar.

Afrika har lärt oss att äta kaksmet. Vi har även vid flertalet tillfällen bjudit gäster på halvfärdiga kladdkakor, sockerkakor eller pajer på grund av att elen gått precis när vi stoppat in efterrätten i ugnen. Det känns ibland som att gudarna retat oss och medvetet stängt av elektriciteten just när den behövts som mest… Men om inte annat så blir väl de rinnande kakorna en god träning i ödmjukhet.

Vi har lärt oss att leva efter de ofta upprepade orden ”Inshallah” eller ”God willing”. Eller som vi skulle säga på svenska; ”Ja eventuellt, kanske, om det nu verkligen blir så. För vad vet egentligen jag!!?”.

Troligen har vi även börjat lära oss att leva lite mer i nuet. Typ ”om taket ramlar in i morgon, så kan jag i varje fall njuta av dess skydd idag”. Lite mindre oro och lite mer flexibilitet alltså. Vi har åtminstone haft många, många tillfällen att öva oss i detta.

Och så har vi det här med att kissa i hål, ståendes på huk. Under två års tid hade vi ingen toalett inomhus, utan endast ett hål i marken bakom en mur i trädgården. Under regnperioden fick vi stå i regnet eftersom det inte fanns något tak.

Jag kan lugnt erkänna att det kräver en hel del övning för att lära sig sikta rätt i det där hålet! Många missbedömda skvättar på anklarna har det blivit (om jag nu ska vara ärlig. Ingen lärdom kommer ju gratis)…

Aldrig någonsin har vi tränat våra lårmuskler så mycket som under de åren! Tänk er när vi var magsjuka och tvingades spendera timmar över det hålet, ståendes på huk. I början fick jag sådan enorm träningsvärk!

Här i Addis har vi två riktiga toaletter inomhus, så det blir ju inte lika ofta vi får träna våra lårmuskler. Men färdigheten sitter i och kommer fortfarande till användning med jämna mellanrum.

Och kanske har vi genom sådana här erfarenheter lärt oss lite mer glädje över det vi faktiskt har? Häromdagen var jag på resturang med vår tioåring och han kom väldigt nöjd ut från badrummet; ”Det var en JÄTTEFIN toalett här! Fanns både vatten och en toastol!!!”.

Vi har lärt oss att räkna ut vad barnens skostorlek kommer vara om ett år från nu. Och att bedöma hur många skor (och tröjor, shorts…) de kommer slita ut under den perioden.

Och så har vi lärt oss att räkna ut hur mycket svensk choklad vi kommer behöva för kommande år. Vi har handlat rätt mängd… och sedan tryckt i oss alltsamman inom bara ett par veckor.

Vi har blivit stjärnor på att gå igenom tull-kön på flygplatsen och se ut som om vi självklart borde gå just igenom den, utan att stanna.

Vi har också lärt oss att det är okey att vara annorlunda. Vi KAN ju inte vara annat än annorlunda, hur mycket vi än försöker! Och när folk stirrar på oss, skrattar åt oss eller skäller ut oss så försöker vi rycka på axlarna. Att bli kallade för kines, baby, utlänning, hund eller älskling känns rätt normalt. Vi får fokusera på att vi själva (oftast) vet vilka vi är.

Så vid närmare eftertanke har vi nog lärt oss en hel del. Högt och lågt. Kanske hade vi lärt oss samma grejer om vi stannat i Sverige. Kanske hade vi då lärt oss något annat istället?

Men detta blev nu vår lott. Tack Afrika för det och mer!

2 svar till Vad Afrika lärt oss

  1. 

    Både underhållande och tänkvärt, och en del igenkänning. Du är så bra på att formulera dina tankar!

    Gilla

  2. 

    Så otroligt vackert beskrivet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s