Dr. Catherine Hamlin

mars 20, 2020 — 4 kommentarer

En fantastisk, inspirerande, elegant och hängiven kvinna har nu fått lämna sitt arbete på jorden. Catherine Hamlin blev 96 år gammal och hon har de senaste 61 åren hjälpt mer än 60 000 etiopiska kvinnor att få den livförändrade rekonstruktionsoperationen för obstetrisk fistel.

Hon kallades för ”Afrikas moder Teresa”. Men ”att säga att Catherine var en anmärkningsvärd kvinna är en underdrift. I våra ögon var hon ett helgon!” har Carolyn Hardy, chefen på Fistula sjukhuset här i Addis, berättat för media.

Dr Catherines brorsdotter Dr Morgan håller dock inte med till fullo. ”Att kalla henne ett helgen är inte helt rätt, hon var mer av en rebell!”

Jag ska inte skriva så mycket om henne idag, men googla på hennes namn. Du kommer bli inspirerad! Och se när hon medverkade i Oprah Winfreys tv-show i januari 2004.

Hon, hennes man (som dog år 1993) och Addis Ababa Fistula sjukhus som de grundade år 1974 har fått en mängd olika utmärkelser. Bland annat var Cathrine nominerad till Nobels Fredspris både år 1999 och år 2014. Men hennes svar på all uppmärksamhet var att ”jag gör bara det jag älskar att göra! Det är inte svårt för mig att arbeta i Etiopien med dessa kvinnor.”

Från wisewomen.com

Catherine Hamlin dog i sitt hem på Fistula sjukhuset under onsdagsnatten. Hon var medlem i vår internationella församling här i Addis och hon kommer bli saknad av så många!

Andreas har fått den stora äran att planera och leda hennes begravningsgudstjänst på måndag. Det blir en TV-sänd statsbegravning. Men pga Corona viruset så tillåter regeringen endast 50 personer att närvara i kyrkan (de räknade först med flera tusen människor).

Vi tänker på Dr Hamlins son Richard, på hennes nära vänner och alla människor på Fitsula sjukhuset.

4 svar till Dr. Catherine Hamlin

 1. 

  Vilket härligt vittnesbörd! Och vad roligt att Andreas ska hålla i gudstjänsten! Hälsa! /James och Kristina

  Gilla

 2. 
  Staffan Grenstedt mars 20, 2020 kl. 17:58

  Lycka till med den begravningen Andreas! Catherine var ett fint föredöme och fick uträtta ett storverk. Vilket spännande liv och så länge hon fick leva!

  Hälsning med 1 Petrus 1:3.
  Staffan

  Gilla

 3. 

  Håller med hon var verkligen en fantastisk kvinna hängiven sitt kall att hjälpa dessa kvinnor. Tänker på er i dessa corona tider. 🤗Monica och Gunnar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s