Lite för många världar. Samtidigt.

januari 22, 2020 — 4 kommentarer

Det här är ett inlägg jag postade på Instagram för ett par veckor sedan, ett ämne jag ständigt brottas med. Kanske lite mindre idag än för fem år sedan, men ändå finns det fortfarande där och gnager. Det kommer nog alltid finnas där, vart vi än bor i framtiden.

Så jag gör en något reviderad återgivning här på bloggen. Kanske känner någon igen sig? För faktum är att jag kunde uppleva det lite liknande även när vi bodde i Sverige.

Det är mycket som händer runt omkring oss som jag filtrerar bort. Jag riktar blicken åt ett annat håll. För att klara ”vardagen” antar jag.

Och samtidigt är det klart att vi ser allt som sker i vår närhet. Och att det kan vara smärtsamt. Alla dessa människor som lever vid vår sida, men som vi inte på djupet kan dela stunden med. Det kan vara språkförbistringen som ställer till det. Eller olika levnadssituationer. Eller helt enkelt att våra familjekulturer är så skilda. Eller att jag är för trött för att orka just då. Eller att barnen inte VILL.

Imorse var en av alla dessa millioner gånger. Vi som familj vandrade ute i bergen ett par mil från Addis. Andades frisk luft och njöt av att få vara bara vi. Det hade varit en intensiv period för oss och vi ville få komma bort över helgen.

En äldre fåraherde såg oss och han blev vår självutnämnda ”vakt”. Han ställde sig med en piska 20 meter ifrån oss, för att jaga bort alla nyfikna barn som ville se vilka vi var. Kom barnen för nära oss så varnade herden dem med ett piskrapp i luften.

Han ville hjälpa oss och visst var det skönt att få vara lite ensamma, men samtidigt… ngt djupt sorgligt över barnen som på avstånd stod och tittar på våra barn, med stora ögon.

Våra barn hoppade runt på klipporna och låtsades att de var babianer och hyenor. De levde sig helt in i sina fantasier och i sin lek och såg inte vad som försiggick runt omkring dem.

De andra barnen stod med stora gula plastdunkar, på väg till vattenhålet för att hämta vatten till sina familjer. De stod länge länge och tittade på oss.

Två olika världar. Som på avstånd fick en glimt av varandra, men ändå inte möttes med mer än ett litet ”hej”.

Ibland får dessa olika världarna vävas samman på ett så otroligt vackert sätt. Jag älskar när det sker, varesig det är hemma hos oss eller hos någon annan. Jag ÄLSKAR när en vänskap klarar av att bryta sig igenom olikheter och kulturskillnader!

Men ibland (som idag) pågår de parallellt, utan att överhuvudtaget mötas.

Jag har alltid tyckt att detta är SÅ SVÅRT! Vi lever på något sätt i två (eller tre eller fyra!) olika världar samtidigt. Jag som så gärna vill dyka rakt ner i den kultur vi “arbetar med” och bli ett med dem! Får jag välja så vill jag bo i en av deras små byar ute på landet. Jag vill få vakna upp med dem, sitta utanför hyddan och koka morgonkaffet. Dela livet på riktigt. Deras liv. Hos dem.

Men jag har tvingats inse att det inte är där vi ska vara nu! Mina glamoriserande försök skulle inte hjälpa människorna i byn och det skulle inte vara rättvist mot mina egna barn. Jag vet inte ens om jag verkligen skulle orka det just nu.

Kanske har vi hittat en bra balans de senaste åren – ett sätt som funkar för både våra barn, för mig & Andreas och för vårt arbete och våra vänner. Våra fyra världar vävs ibland samman och ibland levs de parallellt. Det funkar.

Men med jämna mellanrum blir det fortfarande kaos inom mig och jag kan längta efter att slippa alla dessa kontraster, alla dessa olika liv och olika världar som jag får en glimt av men på något sätt ändå står vid sidan om.

Längtar efter EN värld. Men där kulturer och olikheter ändå får finnas. Tillsammans.

Går det?

4 svar till Lite för många världar. Samtidigt.

 1. 
  Barbro Holmlund januari 22, 2020 kl. 08:06

  Insiktsfullt och verklighetstroget. På tal om skilda världar i en annan bemärkelse, kan man skriva så långa inlägg på Instagram? Jag har medvetet avstått från att titta in i den världen och jag har trott att bara bilder publiceras där. Jag menar bara att det även för oss i Sverige finns skillda världar så det är kanske något vi alla måste leva med i den mixade värld vi nu lever i.

  Gilla

  • 

   Tack Barbro!! Intressant tanke med de skilda världarna även i Sverige!
   Jo, visst går det att skriva ganska långa inlägg på Instagram, men till en viss gräns. Tycker själv att det är ett ganska trevligt forum, även om det nog kan vara väldigt vist att välja bort endel av alla dessa ”världar”! 🤗

   Gilla

 2. 
  Stefan Holmström januari 22, 2020 kl. 13:51

  Jag tycker ni har kommit långt i att integrera världarna från min utkikspunkt. Jag har inte bott i en by, som t ex Sandahls gjorde uppe i Livingstonebergen. Jag kan både känna mig avundfrisk men också frågande om jag skulle kunnat, eller velat, komma så djupt ner i myllan.
  Glappet finns där och går ju aldrig helt att överbrygga. Det är samtidigt en förmån och oerhört jobbigt att känna människor med en helt annan livsituation, försörjningsmässigt och kulturellt. Särskilt när det gäller rik (relativt sett) – fattigklyftan. De som är utbildade och ekonomiskt mer oberoende är det lättare med. Men ändå. Jag försöker tänka det som en kristen kallelse att försöka ta in en del av de skilda världarna och vara tacksam för de privilegier det för med sig att vara ”svensk”. Ibland slår dåligt samvete och frustration till. Men utan att förandliga för mycket så finns något av inkarnationens verklighet i detta. En slags stöd i mitt dilemma…
  Stefan

  Gilla

  • 

   Tack Stefan! Så bra med input från er som ”gått före”! Och ja, försöker också se det fina i utmaningarna som kommer med samexistensen. Ibland går det utmärkt. Ibland inte. Som livet i allmänhet. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s