Vår trädgård

maj 1, 2017 — 5 kommentarer

September -15 004

När vi flyttade hit så tänkte jag att vi på vår höjd skulle bo kvar i detta hus under ett års tid. Inte för att jag tyckte att huset var dåligt, tvärt om. Men jag ville bo mer i gröten. Vad jag kanske inte helt förstod då var att Addis ”gröt” är ganska mycket betong, hus bakom trånga murar och minimal rörelsefrihet för barnen. Jag hade en idealbild över hur livet här skulle vara – och den kanske inte var helt realistisk med tre små pojkar i släptåg. Och inte heller med tanke på det arbete som väntade.

Så vi har bott kvar i vårt första hus, i början ofrivilligt men nu med stor tacksamhet! Vårt hus som tidigare gav mig skuldkänslor och smak av isolering – är nu vår oas. För barnen är detta en liten Bullerbygata och för mig ger det så mycket att få känna blommornas dofter och höra fågelsången. Och dessutom har det under perioder kunnat vara en trygg plats för fler människor än oss att komma till.

IMG_0573

raw

Och det bästa med huset är trädgården! Mitt i stan, ett stenkast från marknader och gatulivet – men ändå med en känsla av natur.  Blommor, fåglar och fina grannar.

Vi har aldrig förr haft en trädgård, så det har varit spännande att få försöka sig på lite nytt fix. Grönsaksodlingen har inte alltid gått så bra dock. Första året traskade korna gång på gång in och trampade ner allt, majs är tydligen deras stora favorit. Sedan fick vi någon ohyra som tog död på det mesta. Och en oväntad översvämning. Och nu i år var Addis ovanligt kallt och under nätterna var det minusgrader i två veckor i sträck – vilket gjorde att mycket av grödan frös ihjäl.

IMAG2701

DSC_0100

Men vi testar oss sakteligen fram och ganska mycket har ändå till sist hamnat på tallriken. Majs, rädisor, squash och diverse lokala grödor går fint. Liksom sallad och morötter. EN stackars gurka lyckades vi med och ett gäng tomater. Vattenmelonen mognade, men blev sedan stulen. Likaså många bananklasar. Rabarberplantan som vi hade med från Sverige dog knall fall, men de svenska smultronen växer bra och barnen plockar bär VARENDA dag året om.

September -15 079

Vi har ett stort avokadoträd. Ett citronträd. Björnbärsbuskar, som idag gav sina första (sura) bär! Bananträd. Massor av guavaträd (men vi har ännu inte riktigt lärt oss vad vi ska göra av all guavafrukt).  Några sockerrör…

Och blommor!

Våra barn har alla fått varsin blomma när de föddes, som nu är ”deras”. Solros och Gladiolus/Stockros för de två som är födda i September funkar utmärkt här, de växer så det knakar. För Januaripojken vars blomma är tulpan, är det dock värre. De lökar vi tagit med från Sverige har inte givit minsta lilla grönska. Är det kanske någon av er som vet vad vi kan göra för att få upp tulpaner här i Addis, jag gissar att det är klimatet som på ngt sätt ställer till det?

februari -15 021

IMG_0555

Min absoluta favoritblomma just nu är den här sköra Tempelblomman (Plumera rubra).

IMG_0539

 

Det finns så otroligt mycket vackra växter, djur och fåglar här i Etiopien. Ibland lite väl dolda bakom betonghusen och avgasmolnen i Addis, men de finns!

September -15 093

 

5 svar till Vår trädgård

 1. 

  Vilken underbar trädgård!

  Tack för att du delar så öppenhjärtigt av ert liv. Både glädje och svårigheter och den tro ni bär. Guds nåd räcker idag; det bär jag med mig.

  Herren välsigne er!!

  Gilla

 2. 

  Å, tack Annelie!

  Gilla

 3. 

  Jag ÄLSKAR er trädgård!! Verkligen en oas mitt i kaosaddis. Vilken ynnest att få ha en sådan prunkande trädgård att njuta av varje dag året runt. Så länge Addis är rätt är ert compound helt rätt för er. Guava som är så gott! skicka hit lite så kan jag göra juice av den 🙂 I helgen njöt jag av Sveriges vackra natur som äntligen väckts till liv, fantastiskt vackert med hav av vitsippor på marken och nyutslagna skira löv på träden. Och massvis av sol!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s